Pagina's

maandag 6 juni 2016

'Retelling' sprookjes

Misschien denk je bij het lezen van de titel; huh? 'Retelling'.. wat is dat nou weer? Als ik je vertel wat het is, dan weet je ook gelijk waar deze blog over gaat. 'Retelling' is een Engels woord wat betekend dat je iets opnieuw verteld, vaak op een andere manier. Deze blog gaat dus over; sprookjes die opnieuw worden verteld. Het gaat dus over bijvoorbeeld Roodkapje, maar het is niet het typische Roodkapje-verhaal, de schrijver of schrijfster heeft er een andere draai aan gegeven.
Vandaag laat ik jullie een aantal boeken zien die gebaseerd zijn op een 'klassiek' sprookje, maar op een andere manier verteld zijn. Ben je daar nou heel benieuwd naar, blijf dan zeker lezen :)

Het eerste boek komt uit een serie van 'retellings', namelijk de Lunar-chronicles geschreven door Marissa Meyer. Het boek heet Cinder en is gebaseerd op het sprookje van Assepoester.

Mensen en androïden leven samen in de grauwe straten van Nieuw Peking. Een dodelijke plaag houdt lelijk huis onder de bevolking. Vanuit de ruimte kijken de meedogenloze maanmensen toe, hun kans afwachtend. Niemand weet dat het lot van de aarde afhangt van één meisje Cinder, een getalenteerde monteur, is een cyborg. Ze is een tweederangsburger met een mysterieus verleden, beschimpt door haar stiefmoeder en beschuldigd van de ziekte van haar stiefzus. Maar als prins Kai in haar leven verschijnt, bevindt ze zich plots in het midden van een intergalactische strijd. Verscheurd door de keuze tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad, moet Cinder eerst de geheimen uit haar verleden achterhalen om de toekomst van haar wereld te kunnen beschermen. 
Bron

Het tweede boek uit de serie heet Scarlet en is gebaseerd op het sprookje van Roodkapje.

Terwijl Cinder verwoed pogingen onderneemt om te ontsnappen uit de gevangenis, is aan de andere kant van de wereld, in Frankrijk, Scarlet Benoit op zoek naar haar verdwenen grootmoeder. Tijdens haar tocht ontdekt ze dat haar grootmoeder veel geheimen had. Wanneer ze Wolf, een rebel, ontmoet, lijkt hij de enige die haar kan helpen, ook al zegt haar instinct dat ze hem niet kan vertrouwen. Ondanks zijn duistere verleden, voelt Scarlet zich toch aangetrokken tot hem Het speurwerk van Scarlet en Wolf brengt hen op het pad van Cinder, en hun verhaal blijkt veel meer verbonden dan ze konden vermoeden. Samen moeten ze alles op alles zetten om uit de handen te blijven van de geslepen Lunar koningin Selena, die bereid is tot alles om van prins Kai haar man, haar koning maar vooral haar gevangene te maken.
Bron

Het sprookje van Rapunzel wordt op een andere manier vertelt in het derde boek, Cress.

Incarcerated in a satellite, an expert hacker and out to save the world - Cress isn't your usual damsel in distress.
Cress grew-up as a prisoner. With only netscreens for company she's forced to do the bidding of the evil Queen Levana. Now that means tracking down Cinder and her handsome accomplice Emperor Kai. But little does Levana know that those she seeks, and the man she loves, are plotting her downfall..
As paths cross and the price of freedom rises, happily ever after has never seemed further away for Cress, Scarlet and Cinder.
This is not the fairy tale you remember. But it's one you won't forget.

Bron

Zoals je waarschijnlijk kunt raden aan de taal van de samenvatting, in het boek helaas niet verschenen in Nederland. Als ik het goed begrepen heb, is de serie niet goed genoeg aangeslagen om de overige delen ook te vertalen in het Nederlands. Maar wie weet, ik hoor er steeds meer mensen over, dus misschien is dat toch een reden om de andere boeken ook nog te vertellen naar het Nederlands :)


Het vierde boek is gebaseerd op het sprookje van Sneeuwwitje en heet Winter. Helaas is dit boek dus ook niet in het Nederlands verschenen.

Princess Winter is admired by the Lunar people for her grace and kindness, and despite the scars that mar her face, her beauty is said to be even more breathtaking than that of her stepmother, Queen Levana.
Winter despises her stepmother, and knows Levana won't approve of her feelings for her childhood friend--the handsome palace guard, Jacin. But Winter isn't as weak as Levana believes her to be and she's been undermining her stepmother's wishes for years. Together with the cyborg mechanic, Cinder, and her allies, Winter might even have the power to launch a revolution and win a war that's been raging for far too long.
Can Cinder, Scarlet, Cress, and Winter defeat Levana and find their happily ever afters? 

Bron

Naast het verhaal van Sneeuwwitje zelf, heeft Marissa Meyer ook over Queen Levana, de stiefmoeder van Sneeuwwitje, een verhaal geschreven. Ook dit boek is niet vertaald helaas..

Mirror, mirror, on the wall.
Who is the Fairest of them all?

Pure evil has a name, hides behind a mask of deceit, and uses her "glamour" to gain power. But who is Queen Levana? Long before she crossed paths with Cinder, Scarlet, and Cress in The Lunar Chronicles, Levana lived a very different story—a story that has never been told . . . until now. New York Times –bestselling author Marissa Meyer reveals the story behind her fascinating villain in Fairest, an unforgettable tale about love and war, deceit and death. This extraordinary book includes a special full-color image of Levana's castle and an excerpt from Winter, the exciting conclusion to The Lunar Chronicles.

Bron




Hof van doorns en rozen, zo is de serie genoemd die door Sarah J. Maas geschreven is. De serie is gebaseerd op het sprookje 'Belle en het Beest' en wordt gevormd uit meerdere boeken. Het eerste boek het 'Hof van doorns en Rozen'.
Het bos waarin de negentienjarige Feyre woont is in de lange wintermaanden een koude, sombere plek. Haar overlevingskansen en die van haar familie berusten op haar vermogen om te jagen. Wanneer ze een hert ziet dat opgejaagd wordt door een wolf kan ze de verleiding niet weerstaan om te vechten voor de prooi. Maar om te winnen moet ze de wolf doden en daarop staat een prijs. Niet veel later verschijnt er een beestachtig wezen om vergelding op te eisen. Wanneer ze naar het gevreesde feeënrijk Prythian wordt gesleept, ontdekt Feyre dat haar ontvoerder geen beest is, maar Tamlin – een van de dodelijkste, onsterfelijke magische wezens ooit gekend. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar ijzige vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie die elke leugen en waarschuwing over de mooie, gevaarlijke wereld van de Elfiden in rook doet opgaan. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn. 
Bron

Het tweede boek heet 'Hof van mist en woede' en is dus net als het eerste boek gebaseerd op het sprookje 'Belle en het Beest'.

Feyre heeft de vloek van Amarantha verbroken en is teruggekeerd naar het Lentehof, maar daarvoor moest ze een hoge prijs betalen. De vreselijke dingen die ze heeft gedaan om Tamlin te redden kan niet ze vergeten en ook haar afspraak met Rhysand, Edelheer van het gevreesde Nachthof, heeft ze maar al te goed onthouden. Terwijl Feyre haar weg zoekt door een doolhof van politiek, passie en duizelingwekkende macht, doemt er een veel groter kwaad op. Feyre zou het kunnen tegenhouden, maar alleen als het haar lukt om haar angstaanjagende krachten te beheersen en haar gekwelde ziel te helen.
Bron

Ik weet niet precies of de serie bij deze twee boeken eindigt of dat er nog meer boeken van verschijnen, maar zodra ik hier meer informatie over heb, pas ik dat in dit bericht nog aan!

Welke boeken, gebaseerd op sprookjes, wil jij graag nog lezen? Laat het in een reactie achter!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten